TÚRÁK – belső

Gerinctúra Hargitafürdőre:

A menedékház melletti ösvényen indulva érkezünk fel a nyeregbe. Jobbra kanyarodva széles tisztáson haladunk tovább, jól látható, fémből készült turistajelzések mentén. Változó terepen haladva előbb a Rákosi Hargita (1756 m) csúcsa alatt haladunk el, majd a Madéfalvi és Csicsói Hargita csúcsai mellett elhaladva érkezünk Hargitafürdőre. Az útiránytól balra előbb Csíkrákosra térhetünk le turistajelzést követve, majd Madéfalvára a patakfolyás mentén. Erőnléttől függően az út 3-4 órát vesz igénybe. Télen az út járhatósága, illetve a menetidő a hóviszonyok és az időjárás függvényében változik.

Kirándulás a vízeséshez:

A menedékház melletti ösvényen (mely a csúcsra is vezet) indulva felmegyünk a nyeregbe. A széles tisztáson bal kéz felé van a csúcsra vezető ösvény, jobb kéz felé jól láthatók a Hargitafürdőre vezető jelzőoszlopok. Előre (enyhén jobbra tartva) átvágunk a Rákosi-sáténak nevezett széles tisztáson, majd egy liget erdő mellett elhaladva fenyőerdőbe érünk. Innen a patak folyását követve ereszkedünk lefelé, míg elérjük a vízesést. Körülbelül egy órás út.

Kirándulás a Mihály-havasra:

A turista telepről indulva a Súgó-pálya felső részén leereszkedve elérjük az erdőt. Enyhén balra tartva nyáron, a szekérúton, télen a gyalogösvényen 20-30 perc alatt felérünk a Mihály-havas 1685 m magas csúcsára. Bár nyugati irányba a magasra nőtt fenyves gátolja a kilátást, észak, kelet, és dél irányba szép kilátás nyílik a környező hegyekre, völgyekre. Innen látható legszebben a Madarasi “plató” a turistaházakkal, valamint a Nagy-csúcs is.

Kirándulás a Nagy-csúcsra:

A menedékház melletti ösvényen indulva kiérünk a nyeregbe. Innen balra kanyarodva borókafenyők közt haladva 30 perc alatt elérhetjük a Madarasi Hargita 1801 m magas domború, füves – télen havas – csúcsát. Szép idő esetén csodálatos kilátást biztosít mind a négy égtáj felé.

A fent emített legnépszerűbb túrázási útvonalak mellett még sok sétálásra, kirándulásra, túrára alkalmas útvonal létezik. Gyakorlatilag a központi Hargita hegytömbjével határos valamennyi helységbe vezetnek gyalogösvények, esetenként turistajelzés is. Ezeket viszont, az 1995-ös széldöntés után csak kevés helyen újították fel, így a gyakorlott túrázóknak is ajánljuk a részletes Székelyföld térkép használatát.